Bird of Passage: el viatge més oníric que viurà un taxi

La veritat és que he agafat molt pocs taxis en la meva vida. La meva família sempre ha estat molt de cotxe, i jo sempre he optat més per anar a peu o en transport públic als llocs. Sempre que he pujat en un d’ells ha estat per raons de causa major o per la decisió de qui m’acompanyava. Molt poques vegades ha estat per iniciativa pròpia, per la qual cosa pràcticament no he viscut la situació d’estar tot sol amb un taxista.

Reflexionant-hi, crec que em costaria valorar aquesta classe de situacions si em dediqués a això, la veritat. Quan hauria de parlar amb el passatger i quan deixar-lo al seu aire i actuar només com a xofer? És una decisió que s’ha de prendre amb cada persona que entra en el nostre santuari motoritzat, algú de qui no coneixem absolutament res. Se’m fa molt difícil pensar en això, però Bird of Passage m’ha forçat a fer-ho.

L’obra de l’estudi italià Space Backyard ens situa en la seva història in medias res, durant una nit plujosa i dins d’un taxi, amb una música relaxant de fons. Quan entrem comencem a llegir una conversa entre un text taronja i un altre de color blau, que aviat associem a la veu del taxista i a la del passatger, corresponentment. Quin és el nostre paper aquí? En qüestió de segons, el joc ens farà prendre una decisió emmarcada dins de les paraules de l’interlocutor del text blau, el que fa la nostra ment se situï: nosaltres representem al passatger. Però és això veritablement així?

Bird of Passage juga amb la nostra percepció per fer-nos dubtar sobre qui controlem realment i amb quina intenció ho fem

Durant els primers minuts de Bird of Passage, la meva sensació va ser estranya: notava un control ambigu respecte al passatger en qüestió. Sí, jo triava què contestava a les preguntes del taxista, però la conversa no es quedava aquí. El passatger tenia agència pròpia, la seva pròpia història que explicar, molt més enllà de l’opció que jo decidís que anava a respondre. Aviat em vaig trobar seleccionant les respostes no per a modelar la personalitat del que aparentment era el meu avatar o de tractar d’avançar en el joc, sinó amb l’ànsia de conèixer més sobre la seva història. Controlava les accions del passatger, però amb unes intencions més semblants a les d’un taxista.

En un moment donat, el nostre protagonista decideix que ja ha tingut prou conversa amb el seu xofer, de manera que li demana que pari el vehicle per a baixar d’ell. És en aquest instant quan coneixem l’aparença del passatger: una figura allargada i vestida de blanc i negre, amb una silueta aparentment humana, però amb un enorme ull en lloc de cap. Un yokai, segons ens desvelen en la pàgina del joc. I què fa després de baixar-se de l’automòbil? Esperar al pròxim taxi i pujar-hi. En aquesta ocasió ens trobem amb un taxi silenciós, de manera que el nostre protagonista aviat prendrà la decisió d’abandonar el transport i esperar al següent.

Imatge: Space Backyard

Aquesta és la constant a Bird of Passage. En el tercer taxi en el qual pugem començarem a comprendre el conflicte narratiu que planteja el joc i, a partir d’aquí, a veure l’obra d’Space Backyard amb ulls diferents.

No vull desvelar més detalls de la història perquè és un joc molt curt i val la pena viure-la en primera persona. O en tercera, en funció de com interpretem a qui estem controlant realment. Amb tot, si us interessa el realisme màgic i la història japonesa, Bird of Passage és una obra que no hauríeu de deixar passar.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *