El fenòmen intermitent de Shin-chan a Catalunya

Amb 27 anys, casat i amb dues filles, el desaparegut Yoshito Usui va decidir deixar enrere la seva feina d’oficinista i dedicar-se al món del còmic. Diversos van ser els intents, infructífers, de triomfar en la comèdia seqüencial, fins que el 1990 va fer diana amb Crayon Shin-chan, les aventures quotidianes sobre un entremaliat marrec de cinc anys, el Shinnosuke Nohara, amb la seva família i amistats. Només dos anys després d’iniciar la serialització a la revista Weekly Manga Action arribà la seva adaptació animada, a càrrec de l’estudi Shin-Ei Animation, obra que s’estrenaria a Catalunya el dia de Sant Jordi de 2001, coincidint amb l’estrena del canal infantil nounat, el K3.

La sèrie va tenir un gran èxit a Catalunya, especialment entre els més petits, malgrat que el mateix autor reconeixia que la seva obra va ser “ideada exclusivament per a adults”. En una entrevista que el traductor de Shin Chan en català i castellà, Marc Bernabé, va realitzar a Usui el 2002, el mangaka desincentivava el seu visionat entre els més petits: “Els pares més preocupats haurien de ser responsables i no deixar que els nens la vegin”. Usui confessa que s’inspirà en la seva infància per crear la història del manga, malgrat que en Shin-chan no és una representació del seu jo del passat, sinó del nen que hauria volgut ser: “Tant de bo hagués estat tan revoltós com ell”.

El 2003, després de 371 episodis doblats, TV3 va deixar d’oferir la sèrie en la seva graella. Dos anys més tard, a finals de 2005, Antena 3 comprà els drets de Shin-chan per emetre-la a tota Espanya, ja que fins aleshores la sèrie s’havia programat en les diverses cadenes autonòmiques del país, amb grans xifres d’audiència. No seria fins al 2011 quan tornaríem a escoltar en Shin-chan en català a la televisió, moment en què el nou 3XL va reprendre l’emissió de la sèrie, que va mantenir fins al tancament del canal juvenil, l’octubre de 2012. Tanmateix, el Super3 va recuperar l’anime el 2014 i, a partir de 2015, va començar a doblar nous episodis. El darrer capítol en català de Shin-chan és el número 528, emès l’octubre de 2017. En l’actualitat, malgrat la defunció de l’autor el 2009, es continuen produint nous capítols, i aquest 2022 ja ha superat els 1.100 episodis al Japó.

Paral·lelament a la sèrie animada, les pel·lícules també han tingut una importància notable en el fenomen que ha estat Shin-chan al territori. La primera que va arribar als nostres cinemes va ser Shin Chan: A la recerca de les boles perdudes, el 2003, amb la particularitat que només es va estrenar a les sales la versió en català. En total s’han doblat 18 films a la nostra llengua, d’acord amb les dades del portal ésAdir, essent la més recent d’elles Shin Chan: La núvia del futur, emesa per primera vegada al Canal Super3 el juliol de 2015.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *