Quan l’anime parla d’intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial (IA) és un concepte ideat fa mil·lennis, però sovint se situa el seu origen material en la primera meitat del segle XX, amb els treballs d’Alan Turing i el desenvolupament dels primers algoritmes. Sigui com sigui, es tracta d’una idea especialment atractiva per als aficionats a la ciència-ficció, i ha estat explorada en múltiples formats. Un d’ells és l’animació, en especial la d’origen japonès, com les quatre sèries que recomano:

Eve no Jikan

Studio Rikka

En una societat on els robots són utilitzats de manera domèstica i el seu aspecte és pràcticament indistingible del dels éssers humans, les administracions s’han esforçat per fer-los veure com a simples eines, amb el tracte que els correspon. Aquestes normes socials són acatades arreu per humans i androides… Excepte a Time of Eve, una cafeteria clandestina on els seus clients es tracten d’igual a igual, sense desvelar si són humans o no. La sèrie, de només sis capítols, es troba disponible en VOSE a Crunchyroll.

Vivy: Fluorite Eye’s Song

Wit Studio

Vivy, una androide especialitzada en el cant que actua en un parc temàtic, rep la visita d’un robot del futur que li porta males notícies: d’aquí a 100 anys, les IA es rebel·laran contra els humans i causaran la seva extinció. Per evitar-ho, la nostra protagonista haurà d’actuar en determinats moments crítics del futur per reconduir la situació, mentre afronta diversos dilemes morals i va aprenent què suposa ser una intel·ligència artificial. Amb reminiscències tant a Terminator com a Doctor Who, la podeu veure a Crunchyroll en VOSE.

Psycho-Pass

Production I.G

En un futur pròxim, Japó està governat per Sybil, un sistema que analitza la salut mental dels seus ciutadans i en crea un índex de criminalitat potencial sota el qual pren decisions. En aquesta mescla entre Blade Runner i Minority Report seguirem la trajectòria d’Akane Tsunemori, una nova agent del cos d’investigadors que s’encarrega de perseguir criminals mentre, a poc a poc, descobreix què s’amaga darrere de Sybil. Les dues primeres temporades estan editades en DVD i Blu-Ray i doblades al castellà per Selecta Visión, mentre que la tercera i la quarta temporada estan disponibles a Prime Video, però només en VOSE.

Serial Experiments Lain

Triange Staff

És atrevit afirmar que trobem intel·ligències artificials a Serial Experiments Lain, perquè la mateixa sèrie s’encarrega de fer-nos dubtar de qualsevol suposició que tinguem sobre ella, però és evident que tant la consciència com la ciència computacional hi juguen un paper clau. Llançada el 1998, l’obra ens mostra la història de la Lain, una nena de 13 anys que, quan comença a interessar-se per la informàtica a través del seu pare, descobreix que la frontera entre el món real i el món virtual no és tan clara com semblava. La sèrie va ser doblada al català i emesa per TV3 el 2003, però actualment només es pot aconseguir l’edició editada per Selecta Visión en DVD, en VOSE i doblada al castellà, que no es troba en cap plataforma de streaming.

https://www.youtube.com/watch?v=MVGmWFU-DVM&ab_channel=PassionAnimes

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *